Kan man ’tajma’ marknaden?

Ursprungligen publicerad 2017-09-29

Med full kunskap om den historiska avkastningen inom olika tillgångsslag är det lätt att lockas till slutsatsen att det går att ’tajma’ när och var man borde ha varit investerad. Att få rätt i tajmingen skulle onekligen kunna generera mycket god avkastning. Hur ser det ut i praktiken?

Taktisk allokering

Det finns förvaltare som lyckats med att köpa och sälja vid rätt tillfällen. Svårigheten för en investerare är att i förväg veta vem. En av de större studier som gjorts inom området i EU visar på svårigheterna att få rätt med så kallad taktisk allokering1. Den utvärderar en relativt enkel form av att tajma marknaden, fonder som allokerar taktiskt mellan obligationer och aktier. Tror förvaltaren att obligationer skall prestera bättre än aktier kan detta tillgångsslag överviktas och vice versa. Denna strategi kan jämföras med fonder som har en förutbestämd, balanserad, allokering mellan aktier och obligationer och som endast rebalanseras. Grafen nedan visar utvärderingen av taktiskt allokerande fonder i jämförelse med balanserade fonder.

De fonder som haft en balanserad strategi som endast rebalanserat, dvs inte försökt tajma marknaden, har visat på en signifikant bättre totalavkastning under perioden jämfört med de taktiskt allokerande fonderna, 29,8% jämfört med 19,8%. Hur kan detta komma sig?

Det kostar att missa de bästa dagarna

Framtiden är svår att förutspå och marknaden alltså svår att tajma. Nästan alla stora rörelser på aktiemarknaden är koncentrerade till ett fåtal handelsdagar varje år. Att missa bara några dagar kan ha dramatisk påverkan på avkastningen. Om en investerare i snitt missat de två bästa handelsdagarna per år under en 20-årsperiod för S&P 5002, hade den årliga avkastningen varit i snitt -1,02%, jämfört med +9,22% om man varit investerad hela perioden. Taktisk allokering orsakar dessutom högre transaktionskostnader jämfört med en mer passiv strategi.

Slutsatser

Studien visar på svårigheterna med att försöka förutsäga vilket tillgångsslag man bör äga och när. Att exempelvis vara utanför aktiemarknaden periodvis kan bidra till att undvika förluster, men innebär oftare att man missar uppgångsperioder. En bättre strategi än gissningar om framtiden är att anpassa allokeringen till hur du vill leva ditt liv, hur din finansiella situation ser ut och när du vill använda kapitalet. Med utgångspunkt i en sådan allokering kan man skapa en robust portfölj som har alla förutsättningar att prestera bättre än marknaden. En väldiversifierad portfölj låter dig fokusera på det du värdesätter mest.

Med vänlig hälsning
Göran Ivemark och Mikael Nord

Kundbrevet ges ut av Inverde AB. Eventuell information om finansiella instrument eller tjänster som framgår av detta kundbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. 

  1. EU Financial Services User Group 2014. Undersökningen omfattade 3200 förvaltningsbolag i  15 länder inom EU för perioden 2003-2012. ↩︎
  2. Totalavkastning S&P 500 under perioden 1994-2013 (5037 handelsdagar) ↩︎

Här är våra tidigare kundbrev