Publicerad första gången 2022-03-29

’’Börsen går in i en osäker framtid. Nu famlar marknaden efter svar på frågorna som avgör börsutvecklingen…’’ skriver Dagens Industri1 mitt under brinnande krig i Ukraina i mars 2022. Men faktum är att framtiden alltid är osäker, ingen vet vad som skall hända och förståsigpåare om börsen säger ofta att ’det är svårt just nu’. Vore det lätt att förutspå framtiden skulle investerare inte behöva ta risk, och därmed skulle möjligheten till avkastning försvinna. Det viktigaste är att marknaden fungerar – gör den det?
Risk och avkastning hänger ihop
Vi har tidigare skrivit om att risk och avkastning hänger ihop. Den högre avkastningen associerad med investeringar i aktiemarknaden är ett resultat av att framtiden är osäker och att marknaden svänger. Inom kapitalförvaltning är volatilitet det mått på risk som är allmänt vedertaget. Volatiliteten, eller standardavvikelsen, beräknas utifrån hur mycket avkastningen varierar i förhållande till ett medelvärde. Ju mera ett pris på en tillgång svänger, desto högre risk anses tillgången ha, men det innebär även möjlighet till högre avkastning. Ett alternativt synsätt är att fokusera på risken att förlora sitt kapital permanent. Med rätt allokering spelar det ju ingen roll om investeringen svänger, så länge kapitalet inte går helt förlorat. Genom att koncentrera sina investeringar till ’fel’ bolag, bransch eller land ökar risken för permanent kapitalförlust markant. Genom att sprida risken över ett mycket stort antal bolag, branscher och regioner kan risken i en portfölj begränsas.
En orolig start på 2022
Efter ett starkt börsår 2021 har 2022 börjat svagt på många marknader. Rysslands intåg i Ukraina i slutet av februari har spätt på volatiliteten i de flesta tillgångsslag. Ryska aktier har inte kunnat handlas på flera veckor då Moskvabörsen varit stängd. Oljepriset har skjutit i höjden, valutamarknaden har visat på hög volatilitet och råvarupriser, aktieindex, inflation och räntor har varierat kraftigt. Kommentatorer pekar på stor osäkerhet och att vi står inför en ny världsordning. Det är djupt tragiskt med krig i Europa, men är det annorlunda denna gång? Har ’marknaden’ brutit ihop bara för att priserna varierar kraftigare än under vissa andra perioder historiskt? En nyligen publicerad studie2 visar paradoxalt nog att volatiliteten på den amerikanska aktiemarknaden i snitt varit 33% lägre under perioder av krig än perioder av fred. En delförklaring är att krig leder till mycket stora statliga utgiftsprogram som är mer förutsägbara än i fredstid.
30 år av återkommande kriser
Under de senaste 30 åren har vi haft ett antal globala kriser, inklusive Fastighetskrisen (1990), IT bubblan (2000), 9/11 (2001), Finanskrisen (2008), Fukushima och Greklandskrisen (2011), Covid-krisen (2020) och nu senast Ukrainakrisen. Återkommande kriser är en del av att investera i marknaden.

För närvarande spekuleras det i vad som kommer att hända om Ryssland går i s k statsbankrutt, dvs att landet ställer in betalningarna. Ryssland har tidigare ställt in betalningarna, t ex 1918 efter den ryska revolutionen, och 1998. Andra länder som satts i statsbankrutt är Tyskland 1945, Argentina 2002 och Grekland 20113. Även i Sverige har vi erfarenhet av att staten skrivit ned värdet på sina förpliktelser. År 1834 skrevs värdet på svenska sedlar ned till 3/8 av det nominella värdet.
Marknaden fungerar
Marknaden arbetar med att snabbt införliva nya förväntningar i marknadspriset för olika tillgångar, samma sak som fria marknaden i alla tider gjort. En grundförutsättning för att marknaden skall fungera är att den håller öppet så att både köpare och säljare kan mötas. Det har dock hänt att marknaden har påverkats av yttre störningar och därför fått hålla stängt. Den 27 juni 2015 stängde till exempel Grekland sin aktiemarknad efter att de misslyckats med att betala på sin statsskuld. Atenbörsen höll då stängt till den 3 augusti. Under revolutionen i Egypten 2011 stängde den egyptiska börsen den 27 januari och höll stängt i över en månad. 2019 höll Tokyo stängt i 10 dagar efter att den japanske kejsaren Akihito abdikerade Chrysanthemum-tronen. Under 2001 höll New York-börsen stängt till den 17 september efter attacken på World Trade Center den 11 september. Valutarestriktioner i Malaysia 1997, kapitalkontroller i Argentina 1999 och statskupp i Thailand 2006 ledde också till att marknaden stängde. Och nu har Moskvabörsen hållit stängt. Dessa typer av marknadstörningar är i sig inget nytt, även om varje situation på sitt sätt är unik. Trots kriget i Ukraina meddelar den Ukrainska centralbanken4 att den för närvarande är fullt operativ, betalar räntor på statsskulden och att uttagsautomater och kreditkort fungerar som vanligt.
Under de senaste hundra åren har det hänt att vissa marknader upphört att fungera helt. Exempelvis när det kapitalistiska systemet stängdes ned till förmån för det kommunistiska systemet (St Petersburg 1917 och Shanghai 1949). Marknaderna överlag har trots detta fortsatt att fungera och levererat en god avkastning. En grundförutsättning är dock att investerare har hög riskspridning i alla branscher och marknader världen över.
Slutsatser
Det är tack vare svängningar i marknaden som vi kan förvänta oss en högre avkastning. Marknaden fungerar när de håller öppet, så att både köpare och säljare kan mötas. Priset i marknaden är den bästa prognosen för god avkastning i framtiden, oavsett vad som har hänt. Stora störningar kan innebära att vissa marknader håller stängt. Det är inget nytt, även om varje situation är unik. Vi vet att marknaderna både går upp och ned. Ett krig är tragiskt och det är fullt förståeligt med oro under sådana förhållanden. Men genom att planera för när vi behöver pengarna, ha en tydlig investeringsfilosofi, en väldiversifierad portfölj och ett diciplinerat förhållningssätt, minskar i alla fall oron för pengarna.
Med vänliga hälsningar
Göran Ivemark och Mikael Nord
Kundbrevet ges ut av Inverde AB. Eventuell information om finansiella instrument eller tjänster som framgår av detta kundbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet.
- Dagens Industri 18 mars 2022 ↩︎
- ’Stock Volatility and the War Puzzle’ av Cortes, Vossmeyer och Weidenmier ↩︎
- Grekland ansågs ha gått i statsbankrutt efter att värdet på de utställda statsobligationerna skrevs ner med 21 procent. Läs mer på Wikipedia. ↩︎
- National Bank of Ukraine: Banks Are Open Seven Days a Week ↩︎