Svängig inledning på 2018

Publicerad första gången: 2018-02-13

De första veckorna av 2018 bjöd på en stark inledning som mattades av i slutet av januari för att sedan svänga om till nedgångar i början av februari. Marknaderna svänger. Det har de alltid gjort och kommer alltid att göra. Det finns olika sätt att hantera detta. Här kan du läsa om vilket tillvägagångssätt som visat sig vara mest lönsamt på sikt. Vi blickar också tillbaka och utvärderar året som gått. 

Det kan vara svårt att stänga ute bruset från media och marknadens svängningar. För att hantera detta ser vi två alternativ:

  1. Var ständigt på din vakt och skydda ditt kapital genom att försöka sälja innan det går ner och köpa innan det går upp.
  2. Acceptera att marknaden svänger, planera för det och koppla av.

Bortsett från att det är nästintill omöjligt att tajma marknaden visar studie efter studie att alternativ 1 ger lägre avkastning över tid än alternativ 2. Valet verkar enkelt, men vi lockas och skräms av att försöka agera enligt alternativ 1. Vaccinera dig mot den typen känslor och läs gärna texten ’Motstå frestelsen att reagera’.

Avkastning 2017

Inför 2017 fanns globala osäkerheter som fick många aktörer på marknaden att vara försiktiga i sina förväntningar om avkastningen för året. Politisk osäkerhet i USA, oroligheter i Mellanöstern och vapenskrammel från Nordkorea bidrog till negativa utsikter. Aktiemarknaderna globalt presterade bra avkastning för året, trots oron för motsatsen. I Sverige blev frågan om hur det ska gå för H&M aktuell. Det finns paralleller till vårt tidigare inlägg om Ericsson 2016.

Diagrammet nedan visar utvalda index och hur de presterade under 2017. Världsindex som inkluderar tillväxtmarknader (i svenska kronor) gick upp med 11,6% under 2017, vilket kan jämföras med en uppgång om 19,2% under 2016. Värdebolag, som gick starkt under 2016, presterade sämre under 2017 med en uppgång globalt om 5,4%. Tillväxtbolag, som normalt är värdebolagens motsats, visade en avkastning om över 15% under året. Småbolag utvecklades över lag som index globalt.

Som framgår av diagrammet var avkastningen i tillväxtmarknaderna mycket stark med en uppgång i svenska kronor om 23,6%. Både Europa och USA visade på högre avkastning än den svenska marknaden som var upp med 8,6%. Avkastningen i svenska kronor påverkades av valutautvecklingen mot exempelvis USD, där kronan stärktes med ca 10%, medan den försvagades mot Euron.

Vår förvaltning bygger på övervikt av lönsamma bolag, värdebolag samt småbolag. Dessa faktorer har visat sig ge en högre förväntad avkastning på längre sikt. Aktier Sverige har gett en avkastning om 14,8% (index 8,6%), medan Aktier Världen gett en avkastning om 10,8% (index 11,6%). Övervikt mot globala värdebolag har under året bidragit negativt till relativavkastningen för Aktier Världen.

Slutsatser

Att försöka förstå finansmarknaden genom att följa medias rapportering blir lätt distraherande för de som vill investera långsiktigt. Människor försöker få förutsägbarhet i en oförutsägbar värld. Vi accepterar osäkerheten och räknar med den genom en skräddarsydd allokering samt robusta portföljer. Utgångspunkten ligger i en vetenskapsbaserad investeringsfilosofi med tonvikt på bred diversifiering över hela världen. Det bidrar till att sänka risken och öka sannolikheten för god avkastning på sikt.

“The key is to have the correct view of markets and how they work. Once you accept this view of markets, the benefits go way beyond just investing money.” – David Booth, Dimensional Fund Advisors 

Med vänliga hälsningar
Göran Ivemark och Mikael Nord

Kundbrevet ges ut av Inverde AB. Eventuell information om finansiella instrument eller tjänster som framgår av detta kundbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet.



Här är våra tidigare kundbrev