Ursprungligen publicerad: 2020-08-12

Den pågående Covid-19 krisen är en påminnelse om hur sårbart vårt moderna samhälle är. Människans beroende av globala ekosystem i balans och hållbart företagande har kommit än mer i fokus. Det talas mycket om hållbarhet inom kapitalförvaltning. Vad innebär hållbara investeringar, och spelar det någon roll, ur ett hållbarhetsperspektiv, om sparare placerar i aktivt förvaltade fonder eller väljer indexfonder?
”En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov”1
Vad är hållbara investeringar?
Så kallade ’hållbara’ investeringar går under många namn. Ansvarsfulla, hållbara eller etiska investeringar är kanske de vanligast förekommande benämningar i Sverige, men förkortningar som exempelvis ESG , CSR eller SRI2 är också vanliga. Hållbarhet har funnits på investeringsagendan sedan länge, men det var först efter att FN:s samtliga 193 medlemsstater i september 2015 enades om den s k Agenda 2030 som ett globalt ramverk för hållbarhet skapades. Centralt i Agenda 2030 är de 17 Globala Målen (Sustainable Development Goals) som tydligt definierar vilken värld vi eftersträvar, och hur vi ska ta oss dit.
Bild 1: FN:s 17 Globala Mål

Utöver FN:s övergripande mål finns en uppsjö av institut, företag och organisationer som försöker etablera globala och branschspecifika standarder eller processer för hur hållbarhet skall definieras, mätas och följas upp. Även om viss rapportering är obligatorisk för några börsnoterade bolag, finns inga globala standarder som idag är tvingande. Fossilfria investeringar och strategier som fokuserar på klimatförändringar är sannolikt det område där man kommit längst, genom t ex TCFD (Task Force on Climate related Financial Disclosures) och Climate Action 100+.
För kapitalförvaltare finns några regelverk och principer som kan ses som en miniminivå vad gäller hållbara investeringar. Även om förvaltare och börsnoterade bolag är medlemmar i dessa organisationer och skall följa riktlinjerna, är regelverken endast vägledande och ger därför ingen garanti för vilka investeringar som görs. Eftersom investerare kan ha olika perspektiv och preferenser gällande hållbarhetsfrågor lär det inte bli fråga om en hållbarhetsstandard när det kommer till placeringar. Vad som istället krävs är bindande globala standarder gällande bolags rapportering av hållbarhetsparametrar. På så sätt kommer underlag att finnas för varje investerare att välja vad som är relevant. De stora globala förvaltningsfirmorna ser ut att ha tagit de första stegen mot sådana standarder, men innan dessa etablerats är det upp till varje placerare att bilda sin egen uppfattning om vad hållbarhet är för dem.
Kraftiga inflöden i ’hållbara’ fonder
Under senare år har inflöden till indexfonder varit kraftiga ur globalt så väl som svenskt perspektiv. Andelen indexfonder har ökat från en nivå om 6% av det svenska totala fondkapitalet år 2010 till 18% 20193. En än starkare trend senaste åren har varit inflöden i hållbara fonder. Mellan 2018 och 2019 ökade inflödet till hållbara fonder i USA med hela 275%. Inom EU var ökningen 146% under 2019, men från en betydligt större bas än i USA.
Bild 2: Fondflöden netto till hållbara fonder 2018 och 2019

Ett stort antal svenska fonder marknadsförs som hållbara, men de största innehaven skiljer sig ofta inte nämnvärt från vanliga indexfonder. Vi har studerat innehaven i de åtta största Sverigefonderna (aktiva fonder och indexfonder) och jämfört med de största hållbara Sverigefonderna4. De största innehaven är i princip desamma i båda kategorierna, liksom för SEB Indexfond som referens. Anmärkningsvärt är däremot att snittavgiften är nästan dubbelt så hög i Hållbarhetsgruppen, 1,38% jämfört med 0,73% för Sverigegruppen.
Bild 3: Sverigefonder och hållbarhet

Flertalet aktivt förvaltade fonder marknadsförs som hållbara och möjligheterna att aktivt kunna påverka bolag i en mer hållbar riktning lyfts fram. Värt att notera i det sammanhanget är t ex att det största innehavet i en av de större aktivt förvaltade sverigefonderna är AB Volvo. Fondens ägarandel representerar 0,08 % av Volvos kapital. Med så låg ägarandel blir det svårt att påverka bolagets verksamhet. Flertalet hållbarhetsmärkta sverigefonder har ytterst begränsade möjligheter att påverka genom det begränsade ägandet.
Forskningsstudie om hållbarhet och indexförvaltare
En tvärvetenskaplig forskningsstudie5 undersökte 2018 sambandet mellan klimatförändringar och globala finansiella aktörer. Fokus för studien låg på faktorer som kan påverka klimatet exceptionellt snabbt och därmed vara avgörande i frågan om global uppvärmning. Studien omfattade 29 marknadsledande bolag som bedriver verksamhet inom Amazonas och borealskogarna i Asien och Kanada (totalt 16% av jordens landyta). Verksamheten inkluderar köttindustri, sojaodling, gruvnäring och trävaru-och massaindustri. Studien visar att ett fåtal av världens största kapitalförvaltare (Blackrock, Vanguard och State Street) tillsammans äger kontrollposter om över 10 % i ett stort antal berörda bolag. De 16 största finansiella ägarna hade kontrollposter i mellan 32 % och 60 % av bolagen, beroende på region. Författarna drar några intressanta slutsatser:
- De största ägarna är ofta indexförvaltare
- Ägarna har mycket stort potentiellt inflytande
- Ägarna har tidigare saknat incitament att vara aktiva från hållbarhetssynpunkt
- Samarbete mellan ägare kan leda till mycket snabb förändring
- Indexaktörer kan ha större möjlighet att påverka än aktiva fondförvaltare.
Världens största fondförvaltare agerar
Det ökande intresset för hållbara investeringsalternativ i kombination med fokus på klimatfrågan har satt press på fondbranschens aktörer. Förvaltare av främst indexfonder och ETF:er6 har länge kritiserats för att ej ta ett aktivt ägaransvar i bolag de investerar i och aktivt förvaltade fonder har överlag haft större incitament och möjligheter att direkt påverka bolag de äger. I januari i år presenterade världens största kapitalförvaltare med över 7 000 miljarder USD under förvaltning, Blackrock, ett löfte om radikala satsningar på hållbara investeringar och ett ökat ägarengagemang. Även State Street (förvaltar över 3 000 miljarder USD) har kraftigt ökat fokus på hållbarhet under 2020. Blackrock har ställt sig bakom två standarder gällande hållbarhet, TCFD och SASB7, och har även anslutit sig till Climate Action 100+, åtgärder som kan bidra till att skapa globala bindande standarder för hållbarhet på längre sikt. I juli i år har även Blackrock satt handling bakom ord genom att beskylla 53 bolag (alltifrån ExxonMobil till AB Volvo) för alltför långsamt agerande i klimatfrågan, samt att sätta 244 innehav på bevakningslista. Det finns ett antal aspekter som gynnar stora indexförvaltare relativt små aktiva förvaltare:
- Intressekonflikter: vid röstning på bolagsstämmor kan vissa krav på åtgärder ha kortsiktiga negativa konsekvenser på börskursen. En aktiv förvaltare kan därigenom få en intressekonflikt, medan en indexförvaltare endast avser att följa index och ej fäster avseende vid kortsiktig aktiekursutveckling.
- Standarder: stora indexförvaltare har möjlighet att driva igenom globala standarder och krav i större utsträckning än mindre, aktiva förvaltare.
- Samarbeten: genom att ett fåtal mycket stora indexförvaltare samarbetar kan viktiga förändringar åstadkommas snabbt.
Fristående bolag8 lanserar även nya tjänster som gör det möjligt för investerare i indexfonder att utöva påverkan på innehaven genom direktröstning. På så sätt kan investerares åsikter och prioriteringar få genomslag i hur företagens hållbarhetsengagemang utformas. Indexleverantörer lanserar även i snabb takt nya hållbarhetsindex vilket ökar möjligheterna för investerare att välja indexfonder som klassas som hållbara.
Slutsatser
Utvecklingen inom hållbara investeringar går snabbt men är fortfarande i sin linda. Det saknas globala standarder och sanktionssystem för branschen när det gäller hållbarhet. Flertalet fonder som marknadsförs som hållbara skiljer sig inte nämnvärt från indexfonder, men har avsevärt högre avgifter. Tvärtemot vad man skulle kunna tro kan en ökande andel indexförvaltat kapital göra mer för hållbarheten globalt än om det förvaltas av s k aktiva aktörer. Världsledande kapitalförvaltare har det senaste året annonserat stora satsningar på hållbara investeringar. Sammantaget kan den snabba tillväxten för indexförvaltning, teknologi och fokus på kostnader bidra till accelererad omställning till ett hållbart näringsliv. Ännu saknas globala bindande standarder för rapportering av hållbarhetsfaktorer. Tills dessa är på plats är det upp till varje placerare att bilda sig sin egen uppfattning om vad hållbarhet är för dem. För investerare bör utgångspunkten ligga i en tydlig investeringsfilosofi med tonvikt på bred diversifiering över hela världen. Det bidrar till att sänka risken och öka sannolikheten för god avkastning på sikt.
Med vänliga hälsningar
Göran Ivemark och Mikael Nord
Kundbrevet ges ut av Inverde AB. Eventuell information om finansiella instrument eller tjänster som framgår av detta kundbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet.
- Citat ur den s k ’Brundtlandrapporten’ ”Vår gemensamma framtid”. ↩︎
- ESG (Environmental, Social, Governance), CSR (Corporate Social Responsibility), SRI (Socially Responsible Investing) ↩︎
- Källa: Fondbolagens Förening ↩︎
- Källa: Morningstar per 20191231. Fonder med ’Hållbar’ i fondnamnet ↩︎
- Källa: ‘Finance and the Earth system – Exploring the links between financial actors, and non-linear changes in the climate system’, Global Environmental Change, Nov 2018 ↩︎
- Exchange Traded Funds (börshandlade fonder) ↩︎
- Sustainable Accounting Standards Board ↩︎
- Say inc. och Broadridge Inc. ↩︎