Vilken avkastning kan du få?

Ursprungligen publicerad: 2017-10-23

Stockholmsbörsen har hittills i år levererat en avkastning om ungefär 10%. Det ligger i linje med den genomsnittliga årsavkastningen för både den amerikanska börsen (S&P 500 index) och Stockholmsbörsen under de senaste 90-100 åren. Men hur ofta har egentligen årsavkastningen varit just 10%?

Tvära kast är en del av att investera

Det talas ofta om olika tillgångsslags genomsnittliga avkastning, vilket kan få investerare att tro att dessa snitt är regel snarare än undantag. I verkligheten har det varit mycket få år som årsavkastningen ens har varit i närheten av genomsnittet. På kortare sikt är de finansiella marknaderna, och särskilt aktier, volatila. För att dra nytta av den långsiktiga avkastningen bör investerare agera disciplinerat och ha rätt ställda förväntningar. Bilden nedan visar årsavkastningen på S&P 500 sedan 1926. I bara sex fall av 91 har årsavkastningen ens varit i närheten av genomsnittet om 10% (+/- 2% enheter).

Källa: DFA Returns 2.0

Som går att utläsa av bilden är variationen i avkastning markant år från år. Vi går nu in i en period då media sannolikt kommer att uppmärksamma ett antal signifikanta historiska händelser på de finansiella marknaderna. Det är t ex i oktober precis 10 år sedan S&P 500 Index nådde sin tidigare rekordnivå före det kraftiga börsfallet i samband med finanskrisen 2008. Det är nu även 30 år sedan oktoberkraschen 1987, då Dow Jones Index föll med över 20% under en enda dag. Lärdomar från tidigare kriser är att de är svåra att förutspå, men att marknaden har belönat långsiktiga investerare och att återhämtningen kan komma relativt snabbt.
(se nyhetsbrev Brexit – Oförändrad investeringsfilosofi (2016-06-27).

Slutsatser

Vi strukturerar ditt kapital för att klara av de oundvikliga perioderna av turbulens och volatilitet på de finansiella marknaderna. En viktig del av din finansiella strategi är att ha en plan, och att kunna behålla investeringsfilosofin även under tuffa marknadsförhållanden. Vår investeringsfilosofi innebär att vi diversifierar brett över alla branscher och marknader, överviktar små, lönsamma och billiga bolag samt håller oss disciplinerade. Genom att strukturera kapitalet efter när du behöver det klarar du av perioder av börsnedgångar och volatilitet.

Med vänliga hälsningar
Göran Ivemark och Mikael Nord

Kundbrevet ges ut av Inverde AB. Eventuell information om finansiella instrument eller tjänster som framgår av detta kundbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. 


Här är våra tidigare kundbrev