
I tider av börsoro talas det ofta om att investerare och småsparare skall ’sitta still i båten’. Rådet grundar sig i insikten att människors beteende ofta styrs av rädslor och att dessa känslor kan leda till felaktiga beslut. Dessutom visar forskning att känslan att förlora en krona är dubbelt så smärtsam som glädjen att vinna en. Risken är därför hög att sparare säljer vid fel tillfälle och därmed går miste om marknadens långsiktiga avkastning. Men vilken båt sitter du i, och varför sitter du i just den?
Marknadsnoterade aktier har gett god avkastning på lång sikt
Trots regelbundna kriser och börsfall de senaste hundra åren har aktiemarknaden leveraret god avkastning till begränsad risk och mer än väl kompenserat för inflationen över tid (se graf nedan). Börsens rörelser, ibland kraftiga, skapar lockelse att dels försöka tajma marknaden, dels försöka investera i bara de ’bästa’ aktierna. Vi har tidigare skrivit om dessa fallgropar (Läs t ex Är du en bättre bilförare än genomsnittet), och det finns överväldigande evidens att ju mer investerare försöker spekulera och slå marknaden, desto högre sannolikhet att den långsiktiga avkastningen blir lidande.
Utveckling för S&P 500 Index och konsumentprisindex 1926-2024 i USD

Källa: Dimensional Fund Advisors.
Många sitter fast i fel båt
Att sitta i ’fel’ båt har att göra med risk. I finansbranschen är risk främst definierad som volatilitet, alltså hur mycket tillgångens avkastning svänger. Hög volatilitet skulle i båtanalogin innebära att det är stormigt på havet med höga vågor, medan låg volatilitet innebär att det är stilla. Sitter du i rätt båt spelar vågornas höjd inte så stor roll, du kommer att nå målet ändå. Sitter du i fel båt däremot, kan risken att du inte når målet vara mycket hög. Begreppet risk kan istället för volatilitet beskrivas som risken ’att förlora kapitalet permanent’. Investerare kan förlora sitt kapital permanent genom att 1) investera i fel bolag, 2) investera i fel bransch, 3) investera i fel land, eller 4) ha fel beteende. De tre första orsakerna löser man genom att diversifiera brett, medan fel beteende kan motverkas med hjälp av kunskap och disciplin (läs mer i kundbrevet Vad är risk).
Det finns många anledningar till att investerare sitter i fel båt. En uppenbar anledning är brist på kunskap om hur marknaden fungerar. De flesta aktörer i finansbranschen tjänar pengar på sparares okunskap och underblåser förhoppningar om snabba vinster och att det går att spekulera sig till förmögenhet. Det finns även andra orsaker till att sparare sitter kvar i fel båt, exempelvis:
- Nostalgi med ärvda aktier
- Skatter p.g.a. latenta reavinster
- FOMO (rädsla att missa vinster andra spekulerare kan göra)
- Bubblor och spekulation
- Överdriven självsäkerhet
- Förnekelse om utvecklingen för ett specifikt bolag
I princip i samtliga ovanstående fall bör man byta båt om man vill nå sina mål. Vilken båt skall man då sitta i?
En båt byggd med hjälp av evidens
Det förefaller rimligt att en båt byggd av erfarna båtbyggare baserat på fysikens lagar är att föredra framför en amatörmässigt ihopsnickrad farkost. Istället för att förlita sig på slumpen, är det bättre att fatta beslut som bygger på sund teori, empiriska bevis och, i parallellen till förvaltning, en robust investeringsfilosofi. Inverdes investeringsfilosofi utgår ifrån följande:
- Marknaden fungerar, vi gör inga prognoser
- Väldiversifierade portföljer med aktier och räntepapper
- Övervikt i faktorer med högre förväntad avkastning
- Låga kostnader
- Disciplin och rebalansering
Tabellen nedan visar strukturen på olika modeller jämfört med Inverdes. Investeringar baserade på bara ett fåtal enskilda aktier innebär mycket hög risk, men även till synes väldiversifierade svenska eller globala fonder innebär relativt hög risk för långsiktiga investerare. Exempelvis är de flesta globalfonderna överexponerade mot stora bolag.
Ungefärlig profil av olika index och fonder

Källa: Inverde. Procentsatser baserat på marknadsvärde. Globalfond utgörs av ett genomsnitt av de 25 största globalfonderna i Sverige i dec 2023 enligt Morningstar. Världsindex avser MSCI World Index.
En portfölj baserad på evidens (det vill säga överviktad små bolag, värdebolag samt höglönsamma bolag) har mellan 1990 och 2024 utvecklats från 1 krona till 41 kronor, medan motsvarande världsindex växt till 30 kronor, med samma risk (se nedan).
Utveckling för evidensbaserat index och världsindex 1990-2024 i SEK

Källa: Dimensional Fund Advisors, index inkluderar tillväxtmarknader och utdelningar.
Skall man alltid sitta still i båten?
Sitter man i en båt byggd för stormiga hav är det klokt att lyda rådet i media att sitta still när det är oroligt på finansmarknaden. Det finns dock tillfällen när rådet ej bör följas, trots att man sitter i rätt båt, exempelvis:
- När livssituationen förändras bör allokeringen ses över
- Rebalansering: när marknaden rör sig bör fördelningen mellan aktier och räntepapper återställas
Slutsatser
Under perioder av oro på de finansiella marknaderna lyder rådet ofta att investerare skall sitta still i båten. Detta råd är korrekt, givet att man sitter i rätt båt. En mycket hög andel av sparare idag sitter i fel båt, vilket innebär att risken i portföljen kan vara hög och leda till permanent förlust av kapitalet.
Istället för att förlita sig på slumpen, är det bättre att fatta beslut som bygger på sund teori, empiriska bevis och en robust investeringsfilosofi. Sitter du i rätt båt kan du koppla av och erhålla den avkastning marknaden levererar, transparent, kostnadseffektivt och enkelt.
Med vänliga hälsningar
Göran Ivemark och Mikael Nord
Kundbrevet ges ut av Inverde AB. Eventuell information om finansiella instrument eller tjänster som framgår av detta kundbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet.